luni, 7 martie 2011

Amazonia

Amazonia, adica bazinul hidrografic al Amazonului, este acoperita de o jungla tropicala fara sfarsit, supranumita candva "iadul verde". Daca defrisarea extensiva a padurilor, care are loc in regiune, nu este oprita, consecintele climatice pentru intregul glob se pot dovedi catastrofale.



Primul european care a avut bucuria de a contempla estuarul Amazonului a fost Vincente Yanez Pinzon, in anul 1500. El a dat acestui loc numele de Mar Dulce ("Marea Dulce").

Bineinteles, acesta nu si-ar fi putut nici macar imagina ca dincolo de jungla tropicala se intinde cel mai mare sistem hidrografic din lume. In deceniile urmatoare, expeditii de cercetare au pornit sa investigheze regiunea Amazonului. In scurt timp, jungla impenetrabile, cu numeroase specii de plante si de animale necunoscute europenilor, a inceput sa ademeneasca grupuri de calatori tot mai numeroase. Unul dintre acestia, Francisco de Orellana, a povestit la intoarcere ca fusese atacat de un trib de femei razboinice. Fluviul a capatat numele de Amazon, facandu-se astfel legatura cu triburile de femei care, conform mitologiei grecesti, ar fi trait in Asia Mica si s-ar fi ocupat cu arta razboiului.

Jungla amazoniana este slab populata. Aici traiesc, in armonie cu natura, diferite triburi sud-americane de amerindieni, cum ar fi Yanomami sau Cayapo.



CE TREBUIE SA STITI
1. In Amazonia traiesc anaconde, care se numara printre cei mai mari serpi constrictori din lume. Anacondele pot ucide fara mare efort chiar si un caiman.
2. In perioada de varf a comertului cu cauciuc, in orasul Manaus, din inima Amazoniei, a fost construit un teatru de opera, care, la scurt timp, a devenit renumit.
3. Vasele oceanice, cu tonajul brut de pana la 5.000 de tone, pot naviga pe Amazon dinspre Oceanul Atlantic pana la Iquitos, oras din Peru, situat la o distanta de 3.700 de kilometri de gura de varsare a fluviului.
4. Pasta guarana, devenita cunoscuta si in Europa in ultima perioada, se obtine din semintele unei liane care creste in Amazonia si actioneaza ca un stimulent asupra sistemului nervos central.

Amazonia era identificata, in trecut, cu Campia Amazonului, cea mai intinsa forma de relief de acest dip de pe pamant, care ocupa aproximativ o jumatate din bazinul hidrografic al fluviului  Amazon si masoara peste 5.000.000 km2. Amazonia cuprinde insa si regiuni de podisuri: partea sudica a Podisului Guyanei si partea de nord-vest a Podisului Braziliei, precum si varfurile Anzilor, pana la o inaltime de 3.000 m. Granita Amazoniei au fost stabilite destul de precis in unele tari: aceste terenuri poarta numele de Amazonia Legal in Brazilia, de Selva in Peru si de Oriente in Bolivia si Ecuador.

Campia Amazonului se intinde pe teritoriul Braziliei, Columbiei, Ecuadorului, Perului si Boliviei, pe o suprafata de aproximativ  5.000.000 km2. Deocamdata, niciunul dintre statele din regiune nu a luat masuri pentru a pune capat incendierii si defrisarii excesive a padurilor Amazoniei, in ciuda criticilor si a protestelor comunitatii internationale. In acest fel, jungla se micsoreaza in fiecare an cu cate 40.000 km2. Consecintele acestei economii de jaf afecteaza intregul glob. Padurile amazoniene, supranumite "plamanii Terrei", sunt cel mai mare si mai important producator de oxigen al planetei noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu