marți, 1 martie 2011

Golful Mexic

Golful Mexic este una dintre cele mai calde zone oceanice din lume. Este inconjurat din trei parti de continent si de peninsulele Yucatan si Florida, fiind separat de Oceanul Atlantic prin Cuba.




Golful Mexic exercita o influenta mai puternica asupra Europei decat s-ar putea crede. Aici se formeaza Curentul Golfului, care isi lasa amprenta asupra climei de pe coasta vestica a Europei.




Golful Mexic este celebru pentru bogatia de peste, de zacaminte de petrol si de gaze naturale. In plus este unul dintre cele mai calde rezervoare de apa ale globului. Temperatura apei la suprafata ajunge vara chiar pana la +30 °C.


Dinspre sud, prin Stramtoarea Yucatan, se scurg in golf mase de apa aduse de curentul oceanic cald al Caraibilor. Ridicarea nivelului apelor in golf conduce la formarea curentului cald al Floridei care se revarsa din acesta mai departe. Curentul Floridei se amesteca cu Curentul Antilelor si impreuna dau nastere Curentului oceanic cald al Golfului. Acest curent oceanic puternic si adanc dintre Cuba si Florida Keys atinge viteza de 40 de mile marine, adica 60km pe zi, curgand spre nord de-a lungul coastelor estice ale Statelor Unite printr-un culoar cu latimea de pana la 100  km. In apropiere de tarmul Canadei se bifurca si se dirijeaza inspre coasta vestica a Vechiului Continent luand forma curentului Atlanticului de Nord. Acesta influenteaza clima din vestul Europei. 


CE TREBUIE SA STITI
1. Apele Golfului Mexic au fost strabatute de numeroase corabii inca din secolul al XVI-lea. Spaniolii transportau pe aici catre Europa comorile rapite locuitorilor bastinasi ai Americii Centrale. 
2. In Stramtoarea Florida se afla arhipelagul insulelor Florida Keys, lung de 240 km. Acesta este locul favorit de odihna al americanilor bogati.
3. Delta fluviului Mississippi cuprinde o suprafata de 28.500km2 de mlastini si este cea mai mare delta de acest fel din lume.
4. In largul coastei Texasului se afla numeroase insule si lagune.


Golful Mexic formeaza o fosa a carei adancime maxima se afla in Bazinul Mexicului. Depresiunea este inconjurata la nord, la este si la sud de o platforma continentala vasta, iar granita dintre aceasta si restul bazinului este formata de creste subacvatice prapastioase, precum Sigsbee la nord si Campeche la sud. Caracteristice pentru fundul Colfului Mexic mai sunt si canioanele adanci, dintre care cele mai intinse sunt De Soto, Campeche si Alaminos. Demn de atentie mai este si conul sedimentar al fluviului Mississippi, format de masele uriase de aluviuni purtate de apele sale.


Apele pline de comori
Suprafata Golfului Mexic este ceva mai mare decat jumatate din Marea Mediterana. Pe tarmul sau nordic s-a format Campia Litorala a Golfului cu peisaje unice in felul lor.


Continentul american inconjoara Golful Mexic asemenea unei semiluni. Acesta cuprinde intreaga coasta sudica a Statelor Unite impreuna cu peninsula Florida la est si statul Texas la vest, precum si aproape intregul tarm estic al Mexicului cu Yucatan, leaganul civilizatiei mayase. Diametrul golfului este de 1300 km de la Houston (in Texas) pana in Yucatan si de 1700 km de la Tampa (in Florida) pana la Veracruz (in Mexic). Cuba se afla in partea estica a golfului, care este deschisa catre ocean. La sud de cea mai mare insula din Antilele Mari, Golful Mexic comunica cu Marea Caraibilor prin Stramtoarea Yucatan si Bazinul Yucatan. Stramtoarea Florida este gura nordica de varsare a apelor golfului catre Oceanul Atlantic. Fundul Golfului Mexic are forma unei fose a carei adancime ajunge pana la 5.000 m. In largul tarmurilor nisipoase din Yucatan si Texas se intind uriase bancuri de nisip. 


Fluviul Mississippi se varsa in golf foarte incet printr-o delta neobisnuit de vasta. Prin multe dintre bratele acestui fluviu lenes apa a incetat sa mai curga. In jurul orasului New Orleans au luat nastere in acest fel asa-numitele bay-ous, terenuri mlastinoase intinse, acoperite de hatisuri dese si de nepatruns. Ele adapostesc numeroase specii de animale (printre care si aligatori) si de plante (de exemplu cedri de balta).


PE SCURT
- Suprafata: 1.600.000 km2
- Lungimea maxima: 1.300 km
- Latimea maxima: 1.700 km
- Adancimea maxima: 5.203 m
- Cele mai importante orase de pe tarm: Tampa, New Orleans, Houston, Corpus Christi (SUA); Tampico, Veracruz, Campeche (Mexic); Havana (Cuba)
- Fluvii principale care se revarsa in golf: Mississippi, Rio Grande


ECONOMIA
Exploatarea petrolului si a gazelor naturale (Mexic si SUA).
Pescuit. Porturi comerciale numeroase.


CLIMA
Tropicala. Temperatura medie a apei este de +21°C iarna si de +29 °C vara. Temperatura medie multianuala a aerului in orasul mexican Veracruz este de +19 °C in ianuarie si de +31 °C in iulie. La New Orleans (SUA) temperaturile medii inregistreaza +12 °C in ianuarie si +28 °C in iulie.



CE MERITA VAZUT
New Orleans si delta fluviului Mississippi, Houston(centrul spatial NASA), orasul Veracruz, vestigiile civilizatiei mayase in Yucatan, Havana.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu